Advertisements
Advertisements

Ovid Metamorphoses Book 6 Questions and Answers

Ovid Metamorphoses Book 6 Questions and Answers

 

Very Short Questions

1. Name the most famous work of Ovid.

Ans. Ovid is most famous for the Metamorphoses, which was probably completed around 8 A.D.

Advertisements

2. Which metre does Ovid use in Metamorphoses? How many books are there in Metamorphoses?

Ans. The Metamorphoses of Ovid is in dactylic hexameter, the popular metre of Epics.

The work Metamorphoses is a single poem of 15 books, ingeniously linked by the common theme of ‘transformation’.

3. How does the Book VI of Ovid’s Metamorphoses start?

Ans. The Book VI of Ovid’s Metamorphoses starts with the Muse’s story that reminds Minerva of another challenge to the gods.

4. Who is Arachne? What do you know about her?

Ans. Arachne was a mortal, who was very good at weaving and once declared herself to be better even than Pallas Athena. Later, she, unable to be defeated by Athena, was transformed into a spider by the latter.

 

5. Had Niobe learnt anything from her friend Arachne?

Ans. No. Niobe, a childhood friend of Arachne, did not learn anything from her. She was proud of many things, but proudest of all, of her children. Later, those children were killed by Diana and Apollo–children of Latona, whom Niobe refused to give sacrifice.

6. How does the river Marsya formed?

Ans. A satyr named Marsya died after losing in the challenge of fluteplaying with Apollo. So many people wept for Maryas’s fate after his death that the river Marsya was formed from their tears.

7. Who helped Pandion, the king of Athens, in a war? What did he receive as reward?

Ans. Pandion, the king of Athens, was caught up in a war with the barbarians when Tereus, the king of Thrace, lead him in the defence. 

Pandion gave Tereus his daughter, Procne, in marriage as a reward.

8. What bad omens were seen during the marriage of Tereus and Procne?

Ans. The wedding of Tereus and Procne was a ghastly affair as all the Graces were absent therefrom. Instead of them, the Furies and the Eumenides were in attendance—this was regarded as bad omen.

9. Why does Tereus went to fetch Philomela from Athens?

Ans. After their marriage, Tereus and Procne had a child and five years later, when Procne asks her husband to bid her sister, Philomela, to come and visit them, Tereus went to fetch Philomela from Athens.

10. What happened with Philomela after she came to Thrace?

Ans. Upon seeing Philomela in Athens, Tereus was overwhelmed with lust for her. His passion and lust started bubbling all throughout the journey from Athens to Thrace. When they finally reached Thrace, under the pretence of visiting Procne, Tereus takes Philomela to a fortress in the woods. There he imprisons her, rapes her and cuts her  tongue off.

11. How did Procne come to know about the plight of Philomela?

Ans. A year later, Philomela has conceived a plan to reveal her plight to her sister, Procne. She then weaves the tale of her plight onto a cloth and gets it delivered to Procne through an old attendant.

12. What did Tereus tell Procne about her sister?

Ans. After imprisoning and raping Philomela in a fortress, Tereus went home and told Procne that her sister had died before his arrival at Athens. Procne, anyhow, believed him.

13. Who was Itys? What was his fate ultimately?

 

Ans. Itys was the only son  of Tereus and Procne. In a frenzied rage, Procne and Philomela murdered Itys and cooked his flesh as food to eat for Tereus, in order to take revenge upon the king.

14. What were the transformations of Procne, Tereus and Philomela?

Ans. Procne became a nightingale, Tereus, a hoopoe and Philomela was transformed to a swallow individually.

15. Give an instance where the story of Philomela has been adapted.

Ans. In William Shakespeare’s Titus Andronicus, the story of Lavinia’s rape is drawn from Tereus’s rape of Philomela, a story included in Ovid’s Metamorphoses (Book VI).

16. What is the moral of Philomela’s story?

Ans. The story of Philomela provides a powerful warning to those persons who would silence their victims as the truth of their ghastly deed will definitely come out in the end.

                                               ************************************

Ovid Metamorphoses Book 6 Questions and Answers Ovid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6

Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and AnswersOvid Metamorphoses Book 6 Questions and Answers

Read More…

Ovid Metamorphoses Book 6 Questions and Answers Ovid Metamorphoses Book 6 Questions and Answers Ovid Metamorphoses Book 6 Questions and Answers Ovid Metamorphoses Book 6 Questions and Answers

Leave a Comment

error: Content is protected !!
× Join Chat