The Strange Affair of Robin SNgangom Questions and Answers Marks 2

The Strange Affair of Robin SNgangom Questions and Answers Marks 2

 

Short Questions with Answers

 

Q. 1. Not once can I say/ I am the captain / behind this wheel of fire. – Comment on the line with its source.

 

Ans. The referred expression is quoted from the poem, “The Strange Affair of Robin S Ngangom”, by Robin S. Ngangom. Written on the violent military oppressive back gorund of Manipur, the poet clearly expresses by the quted line that he is not in control of anything that are happening in his motherland.

 

Q. 2. As a boy I was made a sheep,

now I am enchanted into a goat that the townspeople with a marigold garland

enjoy driving to the square between my horns.- What is the source of the line? What does the poet mean here?

 

Ans. The referred expression is quoted from the poem, “The Strange Affair of Robin S Ngangom”, by Robin S. Ngangom. The misfortune of the youth of Manipur, being made scapegoat at the alter of national integrity by the politicians of both state and center is meant here.

 

Q. 3. We sowed suspicion in the fields

Hatred sprang and razed the crops -What is the source of the line? What is meant by the poet here?

 

Ans. The referred expression is quoted from the poem, “The Strange

 

Affair of Robin S Ngangom”, by Robin S. Ngangom. The violence sponsored by state and central authority, producing the crop of unrest, civil war is hinted through these lines.

 

Q. 4. Our intentions are clear. -What is the source of the line? What intentions are mentioned here?

 

Ans. The referred expression is quoted from the poem, “The Strange Affair of Robin S Ngangom”, by Robin S. Ngangom.

 

The intentions to slash and burn, to let fire erase all the traces, so that suspicion cannot write the murderous history of the nation are mentioned here

 

Q. 5. Hands filled with love,

I touched your healing breasts. Like the beaten-up past scars appeared on your body. -What is the source of the line? What is meant by the poet here?

 

Ans. The referred expression is quoted from the poem, “The Strange Affair of Robin S Ngangom”, by Robin S. Ngangom.

 

The moment the lover wishes to rekindle his love relationship and revive those earlier feelings of love, he experiences a rude shock. His beloved, just like his motherland, has already been ravished. The pristine ideas of chastity and virginity could not be safeguarded by his beloved.

 

Q. 6. Soldiers with black scarves like mime artists turn them in seconds into shrouds.-What is the source of the line? What is meant by the poet here?

 

Ans. The referred expression is quoted from the poem, “The Strange Affair of Robin S Ngangom”, by Robin S. Ngangom.

 

“Talibanization of Manipur” under the disguise of political and administrative policies has led to confused worldview. The AFSPA was enforced to check the growing unrest in the socio-political space. It, on the contrary, aggravated the entire problem to an extent that the Manipuri subject fails to claim national identity as its legitimate identity.

 

Q. 7. Mammon came to inspect the city.-What is the source of the line? Who is Mammon?

 

Ans. The referred expression is quoted from the poem, “The Strange Affair of Robin S Ngangom”, by Robin S. Ngangom. Mammon, the god of money, is clearly identified as the villain who defines preferences across the whole range. Intentions of money as an active agent in the phenomenon are cynical as it makes clever inspection of resources and examines each item of the area clinically.

 

 

Q. 8. Morning papers like watered-down milk sell the same bland items;-What is the source of the line? What is meant by the poet here?

 

Ans. The referred expression is quoted from the poem, “The Strange Affair of Robin S Ngangom”, by Robin S. Ngangom. We can observe how in the quoted lines there is a reference to newspapers presenting “watered-down” version of the happenings. The irony is compounded by the fact that trickery and cheating through confessions, emblezzment, vendetta and sales are themselves only the underplayed versions of the morning papers. The poet has used the biographical content to good effect.

 

***************************************

The Strange Affair of Robin SNgangom The Strange Affair of Robin SNgangom  The Strange Affair of Robin SNgangom

*** GOOD NEWS*** GOOD NEWS*** GOOD NEWS***

***  The remaining  questions answers  will be available on my YouTube channel absolutely free of cost.

****  The Best Text explanation line by line for classes 7, 8,9,10,11, 12 will be available on my youtube channel. {Please go to the playlist section on my You Tube Channel and find out your class}

*****  You will be able to learn English Grammar [101%] on my youtube channel. Grammar classes will be available soon my You Tube channel.

****** Spoken English classes will be soon uploaded on my You Tube channel so that you become fluent in English within 36 months

[NOTE : Please go to playlist section on my YouTube Channel, there you will find  English Honours all questions answers (Marks- 2, Marks-5,Marks-10) and analysis, summary,introduction etc for 1st Sem 2nd sem, 3rd sem, 4th sem, 5th sem, and 6th sem. Tere, all notes are available]

YouTube ChannelBROJEN DAS ENGLISH

Channel Link:https:https:https://www.youtube.com/channel/UCNKlfaEvnfTW-V-aqVrO7Jw

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment

error: Content is protected !!