Advertisements

An Eastern Ballard Questions and Answers Marks 2 & 5

Advertisements

An Eastern Ballard Questions and Answers Marks 2 & 5

 

 

 

Advertisements

 

Q. 1. I speak of love that comes to mind-What is source of this line? Give instance of the form of love that comes to the speaker’s mind.

 

Ans. This line is from the poem, “An Eastern Ballad.” by Allen Ginsberg.

 

The poet imagines his love the wandering moon that is faithful but blind.

 

Q. 2. The moon is faithful, although blind-What is source of this line? What is meant by this line?

 

 

Ans. This line is from the poem, “An Eastern Ballad.”by Allen Ginsberg.

 

The speaker of the poem, imagines his love as the moon that is faithful bt blind. The word ‘blind’ metaphorically refers to the indignation of love that demands love unconditionally.

 

Q. 3. She moves in thought she cannot speak.- What is source of this line? What is meant by this line?

 

Ans. This line is from the poem, “An Eastern Ballad.”by Allen Ginsberg.

 

The speaker of the poem, imagines his love as the moon that is introvert. The love grooms in the mind of the lover but it never gets the words of The line may refer to an one-sided love.

 

 

Q. 4. Perfect care has made her bleak.-What is source of this line? What is meant by this line?

 

Ans. This line is from the poem, “An Eastern Ballad.”by Allen Ginsberg.

 

The speaker of the poem, imagines his love as the moon that is far away from its lover (sea). It is anxious about its love and its loved one and this anxiety has made it gloomy.

 

Q. 5. I never dreamed the sea so deep.-What is source of this line? What is meant by this line?

 

Ans. This line is from the poem, “An Eastern Ballad.”by Allen Ginsberg.

 

The speaker of the poem, besides the moon, imagines his love a deep sea. Imagining love as a deep sea is very significant as it hints to a love of deep emotional waves and many passions that are buried deep in the sea. The speaker’s comment clearly hints that he never realized that his love can be so deep.

 

Q. 6. earth so dark; so long my sleep, -What is source of this line? What is meant by this line?

 

Ans. This line is from the poem, “An Eastern Ballad.”by Allen Ginsberg.

 

The poem is a store of images. The referred is an example of such images. Here the earth stands for the environment in which the love of the speaker breeds. It is dark. The gloomy prospect of love makes the speaker feel clumsy and his ignorance to the true form of love is signified by his ‘long sleep’.

 

Q. 7. I have become another child. -What is source of this line? What is meant by this line?

 

Ans. This line is from the poem, “An Eastern Ballad.”by Allen Ginsberg. The speaker of the poem, while discussing the form of love that comes to his mind, after comparing his love with the moon and a deep sea, comes to the realization that he has become another child. This childhood stands for the new dawn in love.

 

Q.8..I wake to see the world go wild.-What is source of this line? What is meant by this line?

 

This line is from the poem, “An Eastern Ballad.”by Allen Ginsberg.

 

The speaker of the poem, while discussing the form of love that comes to his mind, after comparing his love with the moon and a deep sea, comes to the realization that he has become another child. This childhood stands for the new dawn in love. The speaker wants to wake up in this childhood to discover the earth without any strict dominace of customs and rules that come in the way of love.

 

Q. 9. What is a ballad?

 

Ans. A ballad is a form of verse. It can be a slow sentimental song, which can be applied to this poem. A ballad is a sort of lyric that reveals personal feelings of the speaker.

 

10. How does the poet describe the moon?

 

Ans. The poet describes the moon as faithful as well as blind. The personification of the moon is noteworthy; “She moves in thought she cannot speak”.

 

 

Marks-5

 

 

Q. 1. Examine the form of love that is exemplified in the poem An Eastern Ballad.

 

Ans. The poem, An Eastern Ballad, is a stream of consciousness poem, where the speaker’s mind wonders the true form of love in a new dimention. Here we find a domunant figure in love and the other figure submissive. The figure that dominates is the moon. It is described as faithful but blind. The word ‘blind’ metaphorically refers to the indignation of love that demands love unconditionally. The moon, the dominant lover, moves in thought but never is expressed. An one-sided form of love is hinted here. Though the moon dominates but it is also concerned about the relationship and so, its anxiety has made it gloomy.

 

The figure, on the other hand, that is dominated is represented by the deep sea. It is significant to imagine the other form of love as a deep sea, as it may symbolize the deep-buried emothions of the lover who is being dominated. In the dark earth, the true realization of love is delayed and the lover remains in long slumber. At this point the speaker, the lover who is split into two selves of dominant and dominated, realizes that his second childhood has begun. The childhood is his nascent state in love. The speaker desires to wake up in a new world where there will be no dominance and the two lovers will have equal share in a relationship of love.

 

2. Examine the use of images in the poem An Eastern Ballad.

 

Ans. The poem, An Eastern Ballad, by Allen Ginsberg, is a store of images. The speaker describes his idea of love: “I speak of love that comes to mind.” The conception of love is expressed by the speaker through images. He immediately culminates the image of the moon in the very next line: “The moon is faithful, although blind”. The two attributes of the moon, ‘faithful and ‘blind’ are clear examples of personification as they make the moon a living being and it is the intention of the speaker. The moon clearly represents the lady in the love-relationship. She is faithful but she refuses to admit any logic; she demands unconditional love from her partner. Another inseparable womanly quality is attributed to the moon: “She moves in thought she cannot speak.” The lady lives in her thought but she cannot express that and so “Perfect care has made her bleak”.

 

The image of love appears in a second’avatar’, the male lover, as a deep sea. The speaker wonders that: “I never dreamed the sea so deep”. Imagining love as a deep sea is very significant as it hints to a love of deep emotional waves and many passions that are buried deep in the sea. The speaker’s comment clearly hints that he never realized that his love can be so deep. It is significant to imagine that the moon is far from the sea but she’ dominates the sea. The speaker gradually comes to terms and opines: “ (I never dreamed) The earth so dark; so long my sleep,”. The images of dark earth and long sleep hint to the environment of love and the ignorance in love respectively. So the speaker finds himself in a state of a child again: “I have become another child.” The childhood is his nascent state in love. The speaker desires to wake up in a new world where there will be no dominance and the two lovers will have equal share in a relationship of love-“I wake to see the world go

wild”.

 

3. What do you understand by the term beat poetry? Would you consider An Eastern Ballad as a poem of Beat category?

 

Ans. Beats poetry evolved during the 1940s in both New York and on the west coast. Poets like Allen Ginsberg, Gary Snyder, Lawrence Ferlinghetti and Gregory Corso questioned mainstream politics and culture. They later came to be known as the poets of the Beat School. The Beats Generations were poets who interested in changing the consciousness and resisted conventional writing. The poem, An Eastern Ballad by Allen Ginsberg can be categorized as a beat poem because it is seen as a large battlefield between our conscious and unconscious self. The language of the the poem is simple yet its significance is deep enough. The persona of the poem takes after a child who sees the world go wild. This is a reflection of the Beats Movement because it makes us aware of the different perspectives.

 

 

4. Write a note on Ginsberg’s attitude to natural phenomena in An Eastern Ballad.

 

Ans. There is a naive and childlike tone that is illustrated in the last two sentences. This also illustrates hope that the speaker possesses. He wants to wake up one day and find that the world around him has changed. There is a shift in line 5, because it first talks about the moon’s dominance and then transitions into the sea’s submissive behaviour. But it can be believed that there is also a shift in line 8 because it brings the reader’s attention to the speaker’s hope.As a poet of the Beat Generation, Ginsberg in this poem reveals his spiritual vision. There is a naive and childlike tone that is illustrated in the last two sentences.

 

******************

An Eastern Ballard Questions and Answers Marks 2 & 5 An Eastern Ballard Questions and Answers Marks 2 & 5 An Eastern Ballard Questions and Answers Marks 2 & 5 An Eastern Ballard Questions and Answers Marks 2 & 5

Leave a Comment

Advertisements
error: Content is protected !!